Komma igång med WordPress

En blogg är inte längre bara en sida med inlägg som ”Det här har hänt i butiken idag”. Bloggar ger liv åt internet och publicerar inlägg för alla. Nuförtiden behöver du inte skapa en ny sida för att publicera ett inlägg. Med WordPress får du hanteringsmöjligheter på företagsnivå för din blogg och webbplats till ett oslagbart pris: Gratis!

Så vad är egentligen WordPress?

WordPress är en plattform för webbpublicering som ofta används för bloggar och som fokuserar på hastighet, användarvänlighet och att kunna erbjuda den bästa användarupplevelsen. Med WordPress kan du hantera allt från en enkel privat webbplats med några sidor till en kommersiell webbplats med hundratals sidor. Det finns inga begränsningar med WordPress och tack vare användarvänligheten spelar det ingen roll om du är expert eller nybörjare. Alla kan skapa en fantastisk webbplats med WordPress.

WordPress är ett projekt med öppen källkod, vilket innebär att hundratals människor över hela världen arbetar med det. (Det är fler än de flesta kommersiella plattformar.) Det innebär även att du kan använda det till många olika saker utan att betala någon licens, allt från en webbplats för din hund till en webbplats för ett företag på Fortune 500-listan.

WordPress lanserades 2003 och har blivit världens största självvärdsbaserade bloggverktyg. Det används på hundratusentals webbplatser och har miljontals besökare varje dag.

Om du inte redan har WordPress installerat på ditt värdtjänstkonto finns mer information i

.

Och nu då?

När WordPress har installerats får du ett e-postmeddelande från oss om att allt är klart och att det är dags att logga in på WordPress-kontrollpanelen.

Öppna valfri webbläsare och gå till det domännamn där du har installerat WordPress. Exempelvis: http://mycoolnewblog.coolexample.com (mycoolnewblog.coolexample.com är domännamnet du har använt för att konfigurera WordPress).

WordPress-layout

Du kan se att din nya blogg är ganska enkel. Innan du sätter igång att ändra saker och ting är det bra att kolla runt lite i layouten. Då blir det enklare när du senare ska anpassa webbplatsen, eftersom du vet var allt ligger och vad det heter.

Layouten som du tittar på kallas för ett tema. Standardtemat för WordPress innehåller ett sidhuvud längst upp med namnet på din webbplats. På sidan finns rubriker och länkar. Det här är din sidomeny. Inlägg finns i det största avsnittet i mitten. Sidfoten finns längst ner på sidan.

Vi tittar närmare på ett inlägg. Under inläggets överskrift finns information som kallas metadata. Här finns information om inlägget, som t.ex. datum och tid för inlägget, vem som skrivit det och inläggets kategori.

Bläddra nedåt på sidan och lägg märke till fältet längst ned. Det här är sidfoten och just nu innehåller den texten ”Your blog is proudly powered by WordPress”.

I sidofältet kan du se olika avsnitt med information. Här finns kanske en lista med sidor, kategorier, arkiv, kalender och datum. Det här är en del av menyn eller navigeringspanelen som besökare kan använda för att flytta runt på webbplatsen, gå till inlägg för olika kategorier eller tidsperioder.

Visa kontrollpanelen

På höger sida i din blogg (i sidofältet) finns ett avsnitt som heter Meta. I det avsnittet finns en länk som heter Webbplatsadmin. Klicka på länken så kommer du till inloggningssidan för webbplatsadministration. Logga in på webbplatsen med det användarnamn och lösenord som skapades under installationen.

OBS! Du kan även gå direkt till inloggningssidan genom att lägga till /wp-admin till webbplatsadressen. Exempelvis: http://coolexample.com/wp-admin.

När du har loggat in ser du först kontrollpanelen för administratörspanelen. Administratörspanelen är hjärnan bakom webbplatsen. Här bestämmer du hur webbplatsen ska organiseras.

Administrationspanelen ger dig åtkomst till kontrollfunktionerna för WordPress-installationen. Panelen är uppdelad i olika avsnitt: sidhuvud, huvudnavigering, arbetsområde och sidfot.

Det stora området i mitten av skärmen är arbetsområdet. Här visas specifik information för ett visst navigeringsalternativ, t.ex. att lägga till ett nytt inlägg.

Du kan anpassa arbetsområdet för varje administrativ funktion genom att klicka på Skärmalternativ och sedan välja vilken information som du vill visa.

Navigera i menyn

På vänster sida finns huvudmenyn för navigering med alla administrativa funktioner.

Pilen för att öppna/dölja finns precis under huvudmenyn för navigering och gör det möjligt för dig att minimera menyn så att enbart ikoner visas eller visa både ikoner och en beskrivning av varje administrationsfunktion. Under varje huvudfunktion, som t.ex. inlägg, finns en undermeny som visas när du för markören över rubriken.

Standardmenyn för navigering består av:

• Kontrollpanel – Visa senaste aktivitet för både din webbplats och i WordPress överlag.
  • Inlägg – Skapa och redigera publicerade inlägg, kategorier och taggar. Mer information finns i
    .
  • Media – Hantera bilder, videor och filer.
  • Länkar – Skapa och redigera länkar som du vill visa på webbplatsen.
  • Sidor – Skapa och redigera statiska sidor på webbplatsen.
  • Kommentarer – Hantera läsarkommentarer för bloggen. På kommentarspanelen kan du redigera och ta bort kommentarer samt markera skräpkommentarer. Mer information finns i
    .
  • Utseende – Ändra utseende på din webbplats. Använd utseendepanelen för att anpassa webbplatsens tema, hantera widgets, skapa en meny och redigera PHP- och CSS-filer.
  • Insticksprogram – Lägg till och hantera olika funktioner som inte följer med i standardinstallationen av WordPress. Mer information finns i Aktivera och inaktivera insticksprogram i WordPress.
  • Användare – Hantera användarkonton på din webbplats. Mer information finns i Hantera användare i WordPress.
  • Verktyg – Gör WordPress snabbare på din lokala dator, importera innehåll från andra källor, exportera innehåll eller uppgradera WordPress till en ny version.
  • Inställningar – Anpassa hur din webbplats fungerar samt hur du och dina besökare interagerar med webbplatsen. Mer information finns i
    .

Saker att tänka på

Om du redan har installerat WordPress någon annanstans finns mer information i Flytta din Wordpress-webbplats till oss från en annan värd.

Om ditt domännamn i nuläget pekar någon annanstans måste du uppdatera ditt domännamns namnservrar och IP-adress (A-post) för att använda WordPress. Mer information finns i:

Andra resurser

Du kan hitta mer hjälp på webbplatsen för WordPress där det finns resurser för dessa frågor: