Vad är DNS?

Du har kanske hört om DNS, eller domännamnssystem, i samband med att du registrerat en domän eller byggt en webbplats. Men vad är DNS egentligen, och varför är det så viktigt? DNS driver internet genom att konvertera alfabetiska namn till numeriska IP-adresser – vilket gör att du bara behöver komma ihåg ett domännamn, som cooltexempel.se, istället för en numerisk IP-adress. DNS är internets själva ryggrad, och utan DNS hade du inte kunnat skicka e-postmeddelanden, scrolla på Instagram eller spela datorspel med dina vänner.

Så vad är då DNS och varför är det viktigt?

Förr i tiden när du ville ringa någon behövde du memorera deras telefonnummer, hålla koll på numret i en anteckningsbok eller visitkortshållare, eller kolla upp det i den gigantiska telefonboken. Idag kan våra mobiltelefoner lagra dessa telefonnummer i kontaktlistan, och varje nummer är knutet till en specifik person eller verksamhet. När du vill ringa din vän Anna behöver du inte komma ihåg hennes telefonnummer – det räcker med att du letar upp hennes namn i kontaktlistan och ringer samtalet.

DNS kan ses som internets motsvarighet till kontaktlistor, men istället för att knyta personer till telefonnummer så knyter det domännamn till IP-adresser. Och IP-adresserna utgör internets språk. Datorer kommunicerar med varandra via internetprotokoll, eller IP-adresser, som är specifika strängar av nummer och bokstäver, som 50.63.202.40 (en IPv4-adress) eller 2001:0db8:85a3:0000:0000:6a2e:0371:7234 (en IPv6- adress).

Men dessa långa strängar av nummer och bokstäver är inte särskilt lätta att komma ihåg. Så DNS knyter IP-adressen till domännamn som människor kan förstå, som cooltexempel.se. Det är ofta mycket lättare att komma ihåg ett domännamn än att hålla koll på alla de där IP-adresserna, vilket gör det mycket smidigare att surfa på webben.

Okej, men hur fungerar DNS egentligen?

Du har kanske stött på fraserna DNS-begäran eller DNS-sökning när du sökt efter information om DNS. Det är vanliga sätt att beskriva hur DNS fungerar och tar dig till en särskild webbplats. Men det finns några steg på vägen, så vi tittar lite närmare på dessa och går igenom varje steg. Varning – nu blir det tekniskt!

1. Begäran: Det börjar när du skriver in ett domännamn, som cooltexempel.se, i adressfältet i din webbläsare. När du skrivit ett domännamn startar en begäran om att kolla upp IP-adressen som tillhör cooltexempel.se, så att din webbläsare kan visa rätt innehåll. Begäran börjar med att kolla rotservern för att se vad den ska göra härnäst.
  2. Rotservrarna: Det finns 13 rotservrar i världen, och på dem finns all DNS-information för alla domäner. Rotservern går igenom denna DNS-information för att avgöra var den ska leta härnäst: i toppdomännamnsservern.
  3. Toppdomännamnsservrar: Toppdomänen är den sista delen av ett domännamn, som .se i cooltexempel.se. Några av de vanligaste toppdomänerna är .com, .net och .org, och några av de mest populära, landsspecifika toppdomänerna är .uk, .ca och .au. Alla toppdomäner har en specifik toppdomännamnsserver som lagrar DNS-information för den specifika toppdomänen. Så om jag vill besöka cooltexempel.se, måste den ursprungliga begäran kolla .com-toppdomännamnsservern för att hitta domännamnsservrarna för cooltexempel.se.
  4. Domännamnsservern: Det är här du hittar DNS-zonfilen för cooltexempel.se, och det är i zonfilen du hittar de individuella DNS-posterna. Dessa poster, som A-poster, MX-poster och underdomäner, kan läggas till, redigeras eller raderas i zonfilen. Den ursprungliga begäran kommer att titta i domännamnsservern för att hitta A-posten för cooltexempel.se, som är knuten till en specifik IP-adress. Det är den här IP-adressen som vår begäran kommer att använda för att hämta och visa webbplatsinnehållet för cooltexempel.se i din webbläsare.

Tänk på att DNS kan stanna på ett antal olika platser längs vägen, och ibland kör saker och ting fast eller upphör att fungera som förväntat. Och det kan ta upp till 48 timmar för DNS-ändringar att visas på internet globalt. Om du vill veta mer om hur DNS fungerar kan du kolla in denna användbara guide från Verisign.

Lite mer om namnservrar ...

Har du någonsin hört talas om att ”ändra namnservrar” för din domän? Det är för att det sista steget i begäran är att kolla i domännamnsservrarna efter den viktiga IP-adressen. Men du måste ha de korrekta namnservrarna innan begäran kan hitta den korrekta IP-adressen.

Det finns alltid minst två namnservrar för en domän, och när namnservrar ändras så ändras även platsen där du hanterar DNS. Om en domän exempelvis använder GoDaddy-standardnamnservrar så kommer DNS-zonfilen att finnas på ditt GoDaddy-konto. Men om domänen använder namnservrar för ett annat företag kommer DNS-zonfilen att finnas på det företagets konto istället.

Vad ska jag göra med min DNS?

Nu när du kan lite om vad DNS är och hur det fungerar är du redo att börja använda DNS på ditt GoDaddy-konto. Det lättaste sättet att få åtkomst till din DNS är att logga in i din domänportfölj för GoDaddy, klicka eller trycka direkt på ditt domännamn och sedan välja DNS. Du bör då kunna se DNS-zonfilen, och det är där som du – ja, du gissade rätt – hanterar DNS för den specifika domänen.

Därifrån kan du utföra några av de vanligaste DNS-uppgifterna:

De flesta DNS-uppdateringarna träder i kraft inom en timme, men det kan ta upp till 48 timmar innan de uppdateras globalt.

Vad händer om jag kör fast?

Vi fattar – det finns en massa som är krångligt när det gäller att hantera DNS för dina domäner, och det kan vara förvirrande. Vi har arbetat hårt för att skapa en sömlös upplevelse vid hantering av DNS, och vi jobbar hela tiden på att bli bättre. Om du kör fast eller har frågor har vi hjälpartiklar som tar dig genom DNS-uppgifter samt videor som förklarar olika domänuppgifter, och våra prisbelönta GoDaddy-experter är bara ett chattmeddelande eller ett telefonsamtal bort.

Relaterat steg

Mer information

• Är du redo att se DNS jobba? Börja ditt äventyr online med Websites + Marketing för självtjänst.