Vad är DNS?

DNS, domännamnssystemet, styr webbplats- och e-post-inställningarna för ditt domännamn. När besökare går till ditt domännamnstyr DNS-inställningarna vilket företags server det vänder sig till.

Om du exempelvis använder GoDaddys DNS-inställningar når dina besökare GoDaddys servrar när de använder ditt domännamn. Om du ändrar de inställningarna till ett annat företags servrar kommer besökare att nå dem istället för oss när de besöker din domän.

Det jag ser är mer komplicerat än så ...

DNS kan vara förvirrande. Det består av många olika element som styr olika aspekter av domännamnet. Här får du en snabb förklaring av varje element:

DNS-element Beskrivning
Namnserver Namnservrar "pekar" ditt domännamn mot företaget som styr dess DNS-inställningar. I vanliga fall innebär det företaget där du registrerade domännamnet.

Om din webbplats emellertid hanteras av ett annat företag tillhandahåller företaget ibland de namnservrar du istället ska peka mot.
Zonfil Zonfiler är helt enkelt filerna som innehåller alla domänernas DNS-inställningar.

Ditt domännamns zonfil lagras på företagets namnserver.
A-post A-poster pekar ditt domännamn mot en enskild server med användning av en IP-adress. Ett exempel på en IP-adress är 123.4.67.5.

Varje domännamn har en primär A-post som kallas för "@," vilken styr vad domännamnet gör när någon besöker det direkt.

Du kan även använda A-poster för att peka underdomäner (for example underdoman.exempel.com) mot en servers IP-adress.

CNAME CNAME-poster pekar dina underdomäner mot en annan servera med hjälp av ett servernamn, såsom server1.godaddy.com.

De flesta domännamn har många CNAME-poster.

Till skillnad mot A-poster kan CNAME-poster inte använda IP-adresser.
MX-poster MX-poster pekar domännamnets e-postadress mot dess e-postleverantör.

Om ditt domännamn använder våra namnservrar kan du granska eller ändra domännamnets DNS genom oss.