Vad är DNS?

Domain Name System, eller DNS, är grunden för din närvaro online. Alla domännamn använder DNS för att kontrollera hur besökare hittar din webbplats och hur du tar emot e-post. Det är som om ditt domännamn är en gatuadress och DNS är som din GPS. Besökare kan inte hitta din adress om GPS:en inte kan ge rätt vägbeskrivning. Det betyder att om din DNS inte stämmer fungerar inte din webbplats och din e-post som de ska.

När du skriver ett domännamn i din webbläsare arbetar DNS för att hitta informationen för domänen. Domäner är ett trevligt sätt för oss att komma ihåg hur vi ska komma till en webbplats, men bakom det trevliga namnet pratar datorer med varandra med siffror. Siffrorna bildar internetprotokoll, eller IP-adresser, som fungerar som din webbplats gatuadress bakom ditt användarnamn.

När du skriver ett domännamn i adressfältet för att gå till en webbplats letar din dator efter IP-adressen för webbplatsen så att den kan läsa in webbplatsen åt dig. Det är så DNS fungerar – du skriver gatuadressen (domännamnet), DNS hittar vägvisningarna med IP-adressen (GPS:en) och internet läser in webbplatsen som du besöker.

För att du ska komma till din destination innehåller DNS tre huvudsakliga delar för att fungera korrekt – namnservrar, zonfiler och poster. Namnservrar håller zonfilen och zonfilen håller posterna. Posterna är den del av DNS som förklarar var din webbplats finns eller var du får din e-post, med hjälp av IP-adresser, men posterna fungerar inte om namnservrarna inte är konfigurerade korrekt.

Relaterat steg

Mer information

• Är du redo att se DNS jobba? Börja ditt äventyr online med Website Builder för självtjänst.