Skadliga WordPress-insticksprogram

Med insticksprogram kan du lägga till och anpassa WordPress-funktioner. WordPress har en katalog med dem på sin webbplats här. Du kan även installera insticksprogram som inte finns med på den listan (dvs. som inte har godkänts av WordPress). Men om du väljer att göra det rekommenderar vi att du är försiktig. Inofficiella insticksprogram har ofta tagits fram med uppsåt och kan skada din webbplats samt besökarna.

Skadliga insticksprogram kan även påverka din webbplats om en hackare komprometterar ditt konto. Med hjälp av de här insticksprogrammen kan hackaren få tillgång till din webbplats, som de sedan kan använda för att ladda upp skadliga filer eller manipulera det befintliga innehållet på webbplatsen.

Tecken på att webbplatsen har komprometterats

Du kan hitta skadliga insticksprogram genom att granska listan över installerade insticksprogram på WordPress-adminskärmen (mer information).

När du granskar listan ska du leta efter eventuella insticksprogram som du inte har installerat själv eller som inte installerades med WordPress. Du behöver kanske även använda WordPress-katalogen över insticksprogram (mer information) eller din favoritsökmotor för att ta reda på om ett insticksprogram är legitimt.

Förutom att granska de installerade insticksprogrammen på adminskärmen bör du även kontrollera katalogen /wp-content/plugins/ i webbplatsens filstruktur. Du kan göra det via FTP (mer information) eller kontrollpanelen för ditt värdtjänstkonto (mer information).

Du kan hitta ytterligare tecken på att din webbplats har komprometterats i Vad händer om min webbplats hackas?.

Åtgärder

Du måste ta bort alla kataloger med skadliga insticksprogram (mer information).

Om de skadliga insticksprogrammen inte anges på skärmen med insticksprogram kan du ta bort katalogen med skadliga insticksprogram via FTP (mer information) eller kontrollpanelen för ditt värdtjänstkonto (mer information). Men innan du tar bort något rekommenderar vi att du gör en säkerhetskopia av din webbplats (mer information).

Du bör även:

• Ändra WordPress-adminlösenordet (mer information).
  • Uppdatera alla insticksprogram till den senaste versionen (mer information).
  • Granska allt innehåll för att se till att det inte innehåller något skadligt innehåll, eller så kan du återställa till ett datum som inföll innan komprometteringen (rekommenderas).