Hitta områden för diskanvändning med SSH

Det första steget i att undersöka ett problem med diskanvändning är att hitta var innehållet konsumeras. Detta gör att du kan ta bort onödigt innehåll (t.ex. gamla säkerhetskopior) och göra ändringar för att förhindra att problemet upprepas. Om du är bekväm med SSH på din server kan du hitta stora filer / kataloger och ta bort dem via kommandoraden.

Varning: Om du inte vet ändamålet med en fil eller mapp ska du inte ta bort den. Att ta bort systemfiler eller kataloger är oåterkallelig och kan göra att servern går sönder (alla sidor tas bort).
  1. Aktivera administratörsåtkomst på din Gen 3 eller Gen 4- server om du inte redan har gjort det.
  2. Anslut till min server med SSH (Secure Shell).
  3. Växla till rotanvändaren .
  4. Använd kommandot df -h för en översikt av diskanvändningen på servern. I exemplet kan du se att 35G av vår 40G-server används.

[root @ server ~] # df -h Filsystemsstorlek som används Tillgänglig användning% Monterad på devtmpfs 909M 0 909M 0% / dev tmpfs 919M 0 919M 0% / dev / shm tmpfs 919M 17M 903M 2% / run tmpfs 919M 0 919M 0% / sys / fs / cgroup / dev / sda1 40G 35G 5.7G 86% / / dev / loop0 1.8G 2.9M 1.7G 1% / tmp tmpfs 184M 0 184M 0% / run / user / 1000

Hitta stora filer

Ofta finns det en enda stor fil eller några stora filer som orsakar problem. Du hittar dem genom att söka efter filer på servern som är över 500 MB stora och sedan sortera listan med de största filerna i slutet.

find / -type f -size + 500M -exec du -h{} + 2 >/ dev / null | sortera -h

I vårt fall identifierades en stor error_log-fil och några säkerhetskopierade filer:

root @ server ~] # find / -type f -size + 500M -exec du -h{} + 2 >/ dev / null | sortera -h 5.1G /home/onecool/public_html/wp-content/backups/coolexample_backup_1.tar.gz 5.1G /home/onecool/public_html/wp-content/backups/coolexample_backup_2.tar.gz 11G / home / error_log

Alla stora filer kan sedan tas bort med kommandot rm och bekräftas genom att skriva y (ja).

root @ server ~] # rm / home / onecool / public_html / error_log rm: ta bort vanlig fil '/ home / onecool / public_html / error_log'? y [rot @ server ~] #

Hitta stora kataloger

Du kan hitta stora kataloger (inte bara enstaka filer) genom att använda varianter av du- kommandot. Om du vill lista storlekarna på katalogerna från serverrot (sorterad efter storlek) kan du använda följande kommandon:

1. Byt till katalogen /
  2. rot @ server ~] # cd /
  3. Kontrollera diskanvändningen
  4. [root @ server /] # du -sh *
  5. För att lista de 10 största katalogerna och storleken (inklusive dolda kataloger) i den aktuella katalogen använder du det här kommandot:
  6. [root @ server /] # du -sh. [!.] * * | sortera -h | svans -10
  7. För att hitta de 10 största katalogerna på hela servern (exklusive underkataloger) kan du använda det här kommandot:
  8. [root @ server /] # du -Sh / | sortera -h | svans -10
När du har identifierat en stor katalog kan du navigera till den, visa innehållet i den och ta bort eventuella onödiga filer.

OBS! När du har rensat diskutrymme är det en bra idé att starta om servern för att se till att alla tjänster som behövs startas om korrekt.

Nästa steg

• Problem med diskutrymme kan också orsakas av inoder. När du har granskat din diskutrymme använder du vidare för att hitta inodanvändning .
  • Det är viktigt att identifiera och rätta till rotproblemet som ledde till att diskutrymmet uttömdes. Gå vidare för att förhindra problem med diskanvändning .

Mer information

• Våra serverexperter kan utföra dessa steg mot en avgift. För mer information om våra experttjänster, gå till vår meny med experttjänster .