Hitta och granska serverloggar

För att hantera en VPS- eller dedikerad server krävs det en granskning av loggarna vid felsökning. I den här artikeln beskrivs de vanliga loggarna och deras respektive platser.

Varför behöver jag titta på loggfiler?

• Jag vet inte vad som orsakar problemet.
  • Jag har ingen aning om var jag ska börja felsöka problemet.
  • Problemet händer bara för vissa användare.
  • Den ”fix” jag försökte inte lösa problemet.

Apache

Apache loggar besökare på varje webbplats som finns på servern. En enskild besökare kan generera flera förfrågningar beroende på sida. De flesta begäranden delas in i två kategorier: GET (dvs. visa mig en bild) och POST (dvs. logga in på en webbplats). Åtkomstloggarna innehåller även tidsstämpel, klient-IP-adress och webbläsarinformation.

cPanel Plats:

HTTP-logg:
/ usr / local / apache / domlogs /$DOMAIN
HTTPS-logg:
/ usr / local / apache / domlogs /$DOMAIN -ssl_log

Plesk Plats:

HTTP-loggar:
/ var / www / vhosts /$DOMAIN / logs / access_log
HTTPS-loggar:
/ var / www / vhosts /$DOMAIN / access_ssl_log
När ska jag granska Apache Access-loggar?
  • Att se om en klients anslutning gör det via internet och brandväggar och till Apache.
  • Om det finns problem med innehållsredigering i ett CMS ska apache-loggarna fortfarande logga en POST-begäran. Om det inte finns någon POST-begäran bör du kontrollera DNS, brandvägg (ar) och applikation.
  • Söka efter DOS-attacker genom att analysera data från dessa loggar.

De flesta webbtjänster och programfel finns i Apache-felloggen . Loggen innehåller resursfel, PHP-fel och andra fel för att underlätta felsökningen.

Var hittar jag den här loggen?
cPanel Plats:

/ usr / local / apache / logs / error_log
Plesk Plats:
/ var / log / httpd / error_log
Ubuntu Plats:
/ var / log / apache2 / error_log
När ska jag granska Apache-felloggen?

Apache-felloggen bör alltid granskas vid felsökning av ett webbplatsrelaterat problem. Detta inkluderar interna serverfel och intermittenta prestandaproblem.

PHP

PHP-felloggen innehåller information om fel i specifika PHP-filer, samtal till saknade filer eller fel relaterade till konfigurationen av PHP. PHP-felloggar finns vanligtvis i filerna på din webbplats. Du kan använda en PHPinfo-sida () för att bekräfta loggplatsen.

Var hittar jag den här loggen?
cPanel Plats:
/ home / cpanel_username / logs /$DOMAIN .php.error.log
Plesk Plats:
/ var / www / vhosts /$DOMAIN / logs / error_log
När ska jag granska PHP-felloggen?

Varje gång du felsöker ett problem som verkar isolerat på en eller flera PHP-baserade (som WordPress) webbplatser, men inte på hela servern.

PHP-FPM-felloggen innehåller fel relaterade till PHP-FPM-tjänsten. Det kan finnas flera loggar om du använder flera versioner av PHP.

Var hittar jag den här loggen?
cPanel Location:
/opt/cpanel/ea-phpXX/root/usr/var/log/php-fpm/error.log
XX skulle vara 73 för PHP-FPM 7.3.

CentOS / AlmaLinux med Plesk-plats:
/ var / www / vhosts /$DOMAIN / error_log
Ubuntu med Plesk-plats:
/ var / www / vhosts /$DOMAIN /logs/php-fpm_error.log
När ska jag granska PHP-FPM-loggen?
  • Din webbplats visar ett 503-fel.
  • Din webbplats laddas långsamt eller ibland.

MySQL

MySQL-felloggen innehåller information om tjänstefel, resursproblem och kraschade databastabeller.

Var hittar jag den här loggen?

För MySQL 5.5, 5.6 och MariaDB 10.2

/ var / lib / mysql /$HOSTNAME .err

För mysql 5.7 och senare

/var/log/mysqld.log

MariaDB 10.3 och senare

/var/log/mariadb/mariadb.log
När ska jag granska MySQL-felloggen?
  • MySQL-tjänsten körs inte.
  • MySQL-tjänsten använder för mycket minne eller processor.
  • Din databasdrivna webbplats (t.ex. WordPress) är långsam.
  • Din databasdrivna webbplats kan inte ansluta till MySQL.

Kommer snart!