Aktivera eller avaktivera flerfaktorautentisering

Multifaktorautentisering (MFA) förhindrar icke-auktoriserad åtkomst till ditt Microsoft 365-konto. När MFA har ställts in använder du ytterligare en verifieringsmetod när du loggar in, till exempel en kod som skickas till dig i ett sms. Om ditt lösenord någonsin komprometteras kan angriparna inte duplicera den här verifieringsmetoden och hindras från att få åtkomst till ditt konto.

Stegen i den här artikeln fungerar bäst för individuella användare. För att automatiskt aktivera eller inaktivera MFA för alla användare i din organisation ska du hantera dina säkerhetsstandarder.

Obligatoriskt: Du måste ha administratörsbehörighet för att kunna ändra MFA-inställningar. För mer information, se administratörsroller från Microsoft.

Avaktivera flerfaktorautentisering

När MFA har aktiverats måste alla valda användare lägga till en verifieringsmetod.

1. Logga in till Outlook på webben med din Microsoft 365-e-postadress och lösenord.
  2. När du är inloggad, gå till sidan flerfaktorautentisering.
  3. Markera kryssrutan intill användaren vars MFA ska aktiveras.
    Markera kryssrutan till vänster om användarens e-postadress
  4. Snabbstegen visas till höger. Välj Aktivera.
    Under snabbstegen aktiverar du och hanterar alternativen för användarinställningar
  5. I bekräftelserutan väljer du aktivera flerfaktorautentisering och därefter Stäng.
  6. Välj kryssrutan för samma användare. Under snabbsteg väljer du Tvinga.
    Under snabbstegen Avaktivera, Tvinga och Hantera alternativ för användarinställningar
  7. Logga in på Outlook på webben med e-postkontot för vilket MFA precis har angetts. Ange det telefonnummer du vill skicka verifieringskoden till och välj Nästa.

Obs! Du kan även använda Microsoft Authenticator-appen istället för att lämna ett telefonnummer.

8. När du har ställt in MFA får du ett applösenord för e-postklienter som använder basautentisering (som Outlook 2010). Lägg detta på minnet och välj Klar.

Vi rekommenderar att du lägger till en inloggningsmetod i det fall du förlorar åtkomst till den primära verifieringsmetoden.

Avaktivera flerfaktorautentisering

Om MFA inaktiveras behöver de valda användarna inte använda en verifieringsmetod. De behöver endast använda sina e-postadresser och sina lösenord för att logga in.

1. Logga in till Outlook på webben med din Microsoft 365-e-postadress och lösenord. Om du inte har åtkomst till inloggningsmetoden ska du först återställa din MFA.
  2. När du är inloggad, gå till sidan flerfaktorautentisering.
  3. Markera kryssrutan bredvid användaren vars MFA du vill ta bort.
    Markera kryssrutan till vänster om användarens e-postadress
  4. Snabbstegen visas till höger. Välj Avaktivera.
    Under snabbstegen Aktivera och Hantera alternativ för användarinställningar
  5. I bekräftelserutan väljer du Ja och därefter Stäng.