Vad är skillnaden mellan POP och IMAP?

Varning! Användningen av POP- eller IMAP-serverinställningar avskräcks starkt. Från och med oktober 2022 kommer Microsoft 365-konton som konfigurerats som POP och IMAP inte att kunna ansluta till sina brevlådor i e-postklienter med grundläggande autentisering. Grundläggande autentisering är en föråldrad industristandard som kommer att upphöra. Vi rekommenderar att du uppdaterar ditt konto för att använda Exchange-inställningarna (det kan listas som Office 365 eller Microsoft 365, beroende på din e-postklient). Läs mer från Microsoft .

POP står för Post Office Protocol och utformades som ett enkelt sätt att komma åt en fjärransluten e-postserver. Den senaste versionen är POP 3 och stöds av praktiskt taget alla e-postklienter och servrar.

POP fungerar genom att ladda ner dina e-postmeddelanden från din leverantörs e-postserver och sedan markera dem för borttagning där. Det innebär att du bara kan läsa de e-postmeddelandena i den e-postklienten och på den datorn. Du kommer inte att kunna komma åt tidigare nedladdade e-postmeddelanden från någon annan enhet, med någon annan e-postklient eller via webbmejl.

Eftersom POP inte synkroniserar mappar är skickade e-postmeddelanden endast tillgängliga i e-postklienten dit meddelandet skickades. E-postmeddelanden visas inte på servern eller andra e-postklienter som är anslutna till brevlådan.

IMAP står för Internet Message Access Protocol och designades speciellt för att eliminera POP: s begränsningar.

Med IMAP kan du komma åt dina e-postmeddelanden från valfri klient, på vilken enhet som helst och logga in på webbmejl när som helst tills du tar bort dem. Du ser alltid samma e-postmeddelanden, oavsett hur du kommer åt din leverantörs server.

Eftersom din e-post lagras på leverantörens server och inte lokalt, kan du stöta på e-postlagringsgränser när du använder IMAP.