Vad är skillnaden mellan ett register, en registrator och en registrerare?

Domännamnsregistreringsprocessen har tre olika roller: Registret, registratorn och registreraren.

Register: Ett domännamnsregister är en organisation som hanterar toppnivådomännamn. De skapar domännamnstillägg, anger reglerna för domännamnet och arbetar med registratorer för att sälja domännamn till allmänheten. Exempelvis hanterar VeriSign registreringen av .com-domännamn och deras domännamnssystem ( DNS ).

Registrator: Registratorn är en ackrediterad organisation, som GoDaddy, som säljer domännamn till allmänheten. Vissa har möjlighet att sälja toppdomännamn som .com, .net och .org, eller landskodade toppdomännamn (ccTLD) som .us, .ca och .eu.

Registrerare: En registrerare är den person eller det företag som registrerar ett domännamn. Registrerare kan hantera sina domännamnsinställningar via sin registrator. När ändringar görs i domännamnet meddelar deras registrator ändringarna till registret som ska uppdateras i registrets databas. När du registrerar ett domännamn blir du en registrerare!

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, eller ICANN, övervakar hela domännamnssystemet. ICANN är en ideell organisation som ansvarar för att samordna domännamn, IP-adresser och DNS. De ser till att IP-adresser och domäner är unika så att vi kan undvika dubbletter. De godkänner också registratorer så att de kan erbjuda domäner att registrera.