Hanterad WordPress Hjälp

Vad är ett CDN?

Ett CDN, nätverk för innehållsleverans, är ett nätverk med servrar som levererar innehåll. Syftet med CDN:et är att cacha och snabbare betjäna statiskt innehåll baserat på den geografiska platsen mellan den ursprungliga servern (den server som din webbplats ligger på) och användaren som gör begäran. Det innebär att när någon i Japan besöker din webbplats som finns i USA, läses den in lika snabbt som om webbplatsens värdserver låg i Japan.

Fördelarna med att använda CDN är:

• Förbättrad tillgänglighet och redundans för innehåll – Högvolymtrafik eller maskinvarufel kan medföra avbrott på webbplatsen, men med CDN distribueras inläsningen så att webbplatsen kan hantera mer trafik och säkerställa fel bättre än en enda ursprunglig server.
  • Förbättrade inläsningstider – Användare får se innehåll från en Point of Presence(PoP) som är geografiskt närmare än den ursprungliga servern, vilket innebär snabbare inläsningstider för din webbplats.
  • Ökad säkerhet – En CDN kan öka säkerheten genom att minimera DDoS-attacker (distributed denial-of-service), förhindra sårbarhetsattacker och stoppa råstyrkeförsök mot din webbplats inloggningssidor med mera.

Inte alla CDN:er är likadana, vissa har zon-URL och andra har en anpassad URL. Skillnaden mellan dem kan ses när du visar källkoden till sidan. Skillnaderna är:

• Zon-URL-CDN i kombinationserbjudande med Managed WordPress.
    • En zon-URL-CDN använder en standard-URL för cachat innehåll som bilder, med följande struktur:

Exempel: https://secureservercdn.net/192.168.1.x/coolexample.com/wp-content/uploads/2019/06/qtq80-1024x380.jpeg
    • Zon-URL-CDN är mindre kostsamma att köra och stötta så de erbjuds ofta gratis eller med begränsad användning ihop med en annan produkt.
  • Anpassad URL-CDN i kombinationserbjudande med webbplatssäkerhet Avancerat och Premium.
    • En anpassad URL-CDN använder webbplatsens domän för cachat innehåll som bilder, med följande struktur:

Exempel: https://coolexample.com/wp-content/uploads/2019/06/qtq80-1024x380.jpeg
    • Anpassad URL-CDN:er är vanligtvis ett premiumalternativ eller en uppgradering.

Obs! Om du använder ett insticksprogram som kräver absoluta URL:er rekommenderar vi att du använder den CDN som är i kombinationserbjudande med våra paket webbplatssäkerhet Avancerat eller Premium.

Vare sig du använder en zon-URL-CDN eller en anpassad URL-CDN för att cacha de statiska elementen på din webbplats kan en CDN förbättra din klickfrekvens eftersom långsam inläsning ofta gör att besökarna lämnar webbplatsen innan den lästs in.