Byta till rotanvändaren på din Linux-server

Om du vill kunna få ut så mycket som möjligt av din Linux-server behöver du förmodligen förr eller senare installera något eller ändra någon konfigurationsfil som behöver rot/admin-åtkomst. Det kan du åstadkomma genom att bli ersättningsanvändare, superanvändare eller byta användare och därigenom kan du göra i stort sett vad som helst på servern.

Makt innebär ett stort ansvar. Eftersom ersättningsanvändaren kan göra vad som helst är det lätt att röra till servern. Var försiktig.

Sättet du får rot/admin-åtkomst på beror på vilken typ av server du har.

Hanterade och fullständigt hanterade Linux-servrar

De här servrarna använder Gateway (mer information) och cPanel.

Först måste du aktivera rot/admin-åtkomst (mer information). När du sen är ansluten via SSH (mer information) kör du följande kommando:

sudo su -

Nu anger du serverns lösenord. Om du har glömt det kan du återställa det (mer information).

Nu kan du köra kommandon som rotanvändare.

Alla andra Linux-servrar

När du är ansluten via SSH (mer information) kör du följande kommando:

su -

Nu anger du serverns lösenord. Om du har glömt det kan du återställa det (mer information).

Nu kan du köra kommandon som rotanvändare.