Lägga till och redigera text

OBSERVERA: Denna artikel är avsedd för Webbplatsverktyg version 7. Din version visas längst upp på skärmen när du loggar in på ditt Webbplatsverktyg-konto. Använder du inte version 7? Sök efter artiklar om Webbplatsverktyg version 6.

Med Website Builder v7 kan du lägga till och redigera text när som helst. Du kan använda textredigeraren till att ändra stil, färg och justering på den text du markerar inuti textrutan. Du kan även använda textredigeraren om du vill lägga till hyperlänkar (mer info) och tabeller (mer info). Redigera rutan Textinställningar — förklaras i det andra avsnittet nedan — låter dig tillämpa effekter på hela textrutan.

Så lägger du till och redigerar text

1. Logga in på ditt Website Builder-konto.
  2. Klicka på Redigera webbplats.
  3. För att växla till en annan webbsida klickar du på sidmenyn och markerar sidan i menyn.
  4. Klicka på och dra Text-verktyget i verktygsfältet på vänster hand till sidan.
    Dra Text-verktyget till sidan.
  5. Du kan börja skriva in text i rutan omedelbart.
    Börja skriva in text i fönstret.

OBSERVERA: Du kan även kopiera och klistra in text från andra dokument i textrutan. Du kan kopiera och klistra in ett Microsoft Word-dokument i textrutan, men styling på teckensnittet (fontstorlek, färg och fetstil, kursiv, etc.) kommer att förloras.

6. Om du vill ändra utseendet på texten i rutan, högerklicka inuti textrutan eller klicka på den en gång och välj Redigera för att öppna textredigeraren.
    Klicka på Redigera för att öppna textredigeraren.
  7. Markera texten i textrutan som du vill ändra och klicka på lämplig knapp i textredigeraren.
    Använd textredigeraren för att ändra den markerade texten.

OBSERVERA: Utöver fetstil, kursiv stil och olika färger och storlekar, kan du även ändra textens font och justering, lägga till punkter eller siffror i paragraferna och omvandla text i paragrafstil till rubrik- eller blockstil. (Se även Länka text eller bilder och Lägga till och redigera tabeller.

8. Om du vill ändra själva textrutan, klicka på rutan och klicka på en knapp i verktygsfältet för textrutan:
    Klicka på en bild för att visa bildverktygsfältet.
    Verktygsfält för textruta
    KnappNamnÅtgärd
    Knappen Ersätt bildenRedigera textVisar textredigeraren
    Knappen InställningarInställningarÖppnar fönstret Textinställningar; förklaras nedan i Så redigerar du inställningarna för hela textrutan.
    Knappen Duplicera bildSkapa en kopiaKopierar textrutan och sätter kopian på sidan som överlappar originalet.
    Knappen Ta bort bildTa bortAvlägsnar textrutan
    Knappen Fler valMerVisar en meny där du kan styra lagerpositionen hos den markerade textrutan, låser/låser upp dess sidposition, visar den på alla webbplatssidor eller döljer den från din mobila webbplats.
  9. Klicka på Klicka på knappen Spara.
för att spara ditt arbete.
  10. Klicka på Publicera för att uppdatera din webbplats online.

Så redigerar du inställningarna för hela textrutan

1. Logga in på ditt Website Builder.
  2. Klicka på Redigera webbplats.
  3. För att växla till en annan webbsida klickar du på menyn Sida och markerar sidan i ridåmenyn.
  4. Klicka på textrutan du vill redigera och klicka sedan på Inställningar.
    Klicka på Inställningar för att visa texteffektsredigeraren.
  5. Använd rutan Textinställningar för att lägga till eller redigera effekter för din valda textruta:
    Rutan Textinställningar tillämpar effekter på hela textrutan.
    • Bakgrundsfärg: Förutom att ställa in färgen med första rutan kan du även välja Övertoning för att blanda färgen med ett genomskinlig block eller en andra färg. Klicka på den lilla kontaktblockspilen för att växla riktningen på blandningen mellan vertikal och horisontell.
      Du kan använda Bakgrundsfärg för att ställa in den huvudsakliga färgen på rutan eller blanda den med en andra färg.
    • Kant: Klicka på rutan (inställd på transparent som standard) för att välja en färg, klicka på pilen i mitten för att välja en kantstil och ställ sedan in kantens bredd genom att ange ett nummer i px-fältet.
    • Skugga: Tillämpa en av fyra ljuseffekter på kanten på textrutan.
    • Runda hörn: Dra skjutreglaget åt höger för att öka rundningen.
    • Genomskinlighet: Dra skjutreglaget åt höger för att göra hela rutan — och texten inuti — mer transparent.
    • Marginal: Dra skjutreglaget åt höger för att lägga till mer utrymme runt texten i rutan.
    • Storlek: Du kan ändra storleken på textrutan genom att dra i något av hörnen och det är enkelt att specificera en särskild dimension genom att mata in numren i fälten Bredd och Höjd.
  6. Klicka på Klicka på knappen Spara.
för att spara ditt arbete.
  7. Klicka på Publicera för att uppdatera din webbplats online.

OBSERVERA: Ett praktiskt användningsområde för textrutor är att sätta etiketter på bilder. Dra och släpp ett textblock bredvid (eller till och med ovanpå) en bild. Sedan kan du redigera eller flytta texten när som helst. (Webbplatsverktyg för Företag och Företag – Plus gör det också möjligt att sätta in text inuti en bild med användning av Avancerad redigerare. Texten kan emellertid inte ändras eller tas bort när den väl har sparats.)

OBSERVERA: För en länkad lista över de andra huvudfunktionerna i Webbplatsverktyg v7, se Använda Webbplatsverktyget.