Åtgärda ett internt serverfel i WordPress

OBS! Den här artikeln beskriver felsökningsprocessen för 500 Internal Server Error. Om du är osäker på vilket fel som orsakar problem på din webbplats kan du läsa artikeln om de vanligaste WordPress-felen med föreslagna lösningar .

Ett internt serverfel (ISE), även känt som ett 500-fel, är ett generiskt felmeddelande som visas när din WordPress-webbplats inte kan visas. I äldre versioner av WordPress kan en ISE även visas som en tom vit sida utan felinformation. Felet kan uppstå av olika anledningar, men det orsakas vanligtvis av en konflikt med WordPress, ett insticksprogram, ett tema eller någon av webbplatsens kontrollfiler. Detta händer oftast efter en uppdatering.

Att hitta orsaken till en ISE och sedan lösa problemet är ofta ett försök. Nedan följer några av de sätt som du kan hitta orsaken till felet med länkar till artiklar som tar dig igenom varje process och beskriver hur du åtgärdar det.

OBS! För att lösa det interna serverfelet krävs avancerade felsökningsmetoder, som inkluderar att ansluta till din värd med en FTP-app, redigera eller inaktivera filer och göra ändringar i databasen. Om du inte vill åtgärda det här felet själv kan vårt supportteam för WordPress Premium göra det åt dig.

Varning: Gör alltid en säkerhetskopia av din webbplats innan du felsöker eller gör några ändringar.

Det första steget i felsökning av ISE är att ansluta till din server med File Transfer Protocol (FTP) . Det låter dig komma åt och redigera filerna för din webbplats. När din webbplats har 500 ISE fungerar inte din WordPress-instrumentpanel och verktyg som en Filhanterare. I det här fallet måste du använda en FTP-app för att redigera dina webbplatsfiler.

Det finns många olika FTP-appar du kan använda, men vi rekommenderar FileZilla . Välj din värdtjänst i listan nedan för att lära dig hur du skaffar FTP-autentiseringsuppgifter och ansluter till din webbplats:

När du är ansluten hittar du en mapp där din WordPress-webbplats finns. Den ska innehålla filer och mappar med wp- prefixet, som wp-admin, wp-content och wp-config.php. Nu kan du börja felsöka och eliminera möjliga orsaker en i taget tills du tar reda på vad som orsakar ISE.

Inaktivera din .htaccess-fil

En av de vanligaste orsakerna till en ISE är en korrupt .htaccess-fil. .Htaccess är en kontrollfil som WordPress använder för att kommunicera med servern. WordPress, insticksprogram och teman gör ofta ändringar i den här filen, vilket ibland kan skada filen.

Filen ska finnas i huvudmappen som innehåller din WordPress-installation (rotmapp). Det kan finnas andra .htacess-filer i olika mappar, men du bör inaktivera den här när du felsöker ISE.

.Htaccess-filen är dold som standard, så om du inte ser filen ska du se till att aktivera alternativet att visa dolda filer i FileZilla eller någon annan FTP-app du använder.

När du har hittat filen byter du namn på den till .htaccess.disabled och besöker din webbplats i ett privat surfläge i Chrome , Firefox eller Edge :

• Om felet är borta, återställ dina permalänkar för att automatiskt skapa en ny .htaccess-fil.
  • Om felet kvarstår byter du namn på filen till .htacess och fortsätter att följa rekommendationerna i den här artikeln.

Öka dina minnesgränser

Ditt värdkonto tilldelar en viss mängd minne till att köra PHP, vilket är nödvändigt för att din WordPress-webbplats ska fungera. På grund av webbplatsens storlek eller antalet insticksprogram den använder kan webbplatsen kräva mer än PHP-standardminnet.

För att göra detta, hitta filen wp-config.php i mappen med din WordPress-installation och följ steg 3–7 i den här artikeln för att öka WordPress-minnesgränsen . Besök din webbplats i privat surfläge och om det inte hjälpte att öka minnesgränsen för WordPress, försök att öka PHP-minnesgränsen till 256 eller 512 miljoner.

Inaktivera alla dina insticksprogram

WordPress-insticksprogram kan orsaka konflikter med varandra, med ett aktivt tema eller med din version av WordPress, vilket kan leda till ISE. Det är mer troligt att detta inträffar när du uppdaterar WordPress, det aktiva temat eller något av dina insticksprogram.

För att kontrollera om ett problem orsakas av insticksprogram ändrar du namnet på insticksprogram i mappen wp -content till plugins.renamed och besöker din webbplats i ett privat surfläge:

Ladda upp WordPress-kärnfilerna på nytt

OBS! Om din webbplats används för hanterade WordPress-värdtjänster kan du hoppa över det här avsnittet eftersom WordPress-kärnfiler har förinstallerat värdplanen. De uppdateras automatiskt för att skydda din webbplats och du kan inte ersätta dem med FTP.

I vissa situationer kan dina WordPress-kärnfiler skadas under en uppdatering och orsaka ISE. Prova att ladda upp WordPress-kärnfiler igen för att se till att de inte orsakar problemet.

Ladda ner samma version av WordPress som du använder för närvarande från WordPress-arkivet , packa upp den på din lokala dator och överför (skriv över) mapparna wp-admin och wp-includes från din lokala dator med FTP.

OBS! Om du inte är säker på vilken WordPress-version din webbplats använder kan du kontrollera filen wp-version.php som finns i mappen wp-includes .

Växla till ett standardtema för WordPress

Om alternativen ovan inte hjälpte till att lösa problemet kan ditt tema orsaka konflikten. För att testa kan du byta till ett av WordPress-teman som standard, som TwentyTwenty eller TwentyTwentyOne . Du måste ändra temat i databasen eftersom din WordPress-instrumentpanel inte kommer att vara tillgänglig när din webbplats har 500 ISE.

OBS! Om du inte har ett standardt WordPress-tema installerat kan du installera det med FTP och sedan aktivera det i databasen .

Om din webbplats laddas ordentligt efter att du har bytt till standardtemat kan du uppdatera ditt vanliga tema till den senaste versionen och aktivera det.

Om temat inte uppdateras kan du försöka med följande:

• Sök efter temat i WordPress-förvaret på wordpress.org . På ditt temas startsida väljer du Visa supportforum . Sök i forumet efter en lösning som är specifik för ditt problem.
  • Om du har köpt ditt tema någon annanstans läser du dokumentationen från temat som utvecklaren.