Hålla min webbplats ren

Det är viktigt att vara proaktiv och vidta åtgärder för att minska risken att webbplatsen infekteras. Det går inte att garantera en helt riskfri miljö, men du kan göra mycket för att skydda din webbplats.

Brandvägg för webbapplikationer (WAF)

Antalet sårbarheter inom program ökar hela tiden och utnyttjas vid attacker. Det kan vara en utmaning att som ägare hålla sig uppdaterad om dem. Därför finns vår brandvägg för webbapplikationer (WAF) till hjälp. Den förhindrar attacker innan de sker och håller din webbplats säker. Observera att den endast skyddar din webbplats efter att du aktiverar den. Om din DNS hanteras av oss tar vi hand om de ändringar som krävs. Annars måste du aktivera den genom att ändra dina DNS-inställningar för webbplatsen.

Uppdatera din webbplats.

Om du använder WordPress, Joomla eller någon annan webbplatsplattform och den inte redan använder en aktuell och stabil version kan det ta några minuter att uppdatera din webbplats. Varför? För att gammal programvara oftast är orsaken bakom infektioner. Det omfattar din CMS-version, insticksprogram, teman eller övriga tilläggstyper.

Ändra dina lösenord

Välj ett bra och starkt lösenord. Ett bra lösenord ska vara komplext, långt och unikt. Din webbplats har flera åtkomstpunkter som FTP, SFTP, SSH, cPanel. Det här förstår även de som planerar attacker och de utnyttjar flera åtkomstpunkter. Se åtminstone till att uppdatera lösenordet för alla administratörskonton. Användare skapar ofta fler administratörer än vad som behövs, men uppdaterar endast en och glömmer bort resten. Det är en utmärkt möjlighet att rensa upp efter en attack.

Ändra lösenord för databas

Om du använder ett CMS (WordPress, Joomla osv.) ska du ändra ditt databaslösenord. Se till att uppdatera din konfigurationsfil, Joomla: configuration.php och WordPress: wp-config.php. Det här är ingen automatisk process, därför behöver du veta hur du öppnar de här filerna och redigerar dem manuellt. Om du inte är van vid att hantera ändringar i dina databas- och konfigurationsfiler och din webbplats lagras hos GoDaddy kan du kontakta kundsupport.

* Om du inte vet hur du ändrar lösenord (anges ovan) och din webbplats inte är lagrad hos GoDaddy kan du kontakta din värdtjänst för att uppdatera dina lösenord.

Kör en virussökning på din dator

I många fall smittas webbplatser via lokala miljöer (bärbara datorer, stationära datorer m.m.). Därför ber vi alltid dig att ta en minut och köra ett antivirusprogram. Det spelar ingen roll hur många gånger som din webbplats går igenom kontrollen. Om det finns skadliga program eller virus på din dator kan din webbplats enkelt smittas.

Börja göra säkerhetskopior av din webbplats

När webbplatsen är ren och säker är det en bra rutin att göra regelbundna säkerhetskopior. Det finns flera olika lösningar för säkerhetskopior som du kan använda. Om din webbplats lagras hos GoDaddy kan du registrera dig för Säkerhetskopiering av webbplats. Säkerhetskopiering av webbplats har en automatiskt integrering med ditt värdtjänstkonto och är enkelt att konfigurera.

Rensa upp i ”köket”

Många gånger har kunder servrar som en diskho, som är full av gamla CMS-installationer, teman eller insticksprogram. De här installationerna glöms ofta bort och fylls med skadlig programvara som är redo att infektera hela servern efter varje rensning. Ta några minuter för att rensa bort det som hör hemma på en test-, visnings- eller produktionsserver.