Få grepp om e-postklienter: Datorer och mobila enheter

Så här är det: Du vill enkelt komma åt och hantera e-post via din dator eller mobila enhet, men den tekniska konfigurationen kan vara svår att förstå. I den här artikeln förklaras viktig information på ett enkelt sätt om SMTP-inställningar, portar och att komma igång med vanliga e-postklienter och/eller mobila enheter via IMAP, POP eller Exchange.

Vad är skillnaden mellan IMAP, POP och Exhange?

Alla de här e-postprotokollen fungerar via ett webbaserat system för att överföra meddelanden från en server. Dessutom stöds de flesta, om inte alla, e-postklienter. Därför kan du komma åt e-post på en fjärrserver oavsett vilken e-postklient som du väljer.

IMAP har stöd för åtkomst till konton både online och offline. Det har även avancerade synkningsfunktioner och gör det möjligt för dig att visa och hantera meddelanden utan att ta bort dem från servern. Därför sparas alla ändringar som du gör och visas via alla platser.

POP-protokollet gör det möjligt för dig att läsa e-postmeddelanden utan en konstant internetuppkoppling. POP laddar ner meddelandet från din server till en dator eller telefon. Du kan spara en kopia av meddelandet på din server och ändringar som görs på din lokala enhet sparas inte på servern.

Exchange ActiveSync®-protokollet erbjuder ett stabilt synkningsverktyg för all e-post, alla kalendrar, kontakter och övrig kommunikation mellan din dator, mobila enhet eller internetanslutning. Med ditt Hosted Exchange-e-postkonto och en ActiveSync-aktiverad telefon har du överallt en säker kommunikationsanslutning.

OBS! IMAP rekommenderas för enkel och säker åtkomst till dina e-postkonton. Om du har ett litet företag eller behöver åtkomst till mer än bara e-post erbjuder Exchange den högsta nivån av kommunikation och synkning.

Läsa Konfigurera e-post med IMAP eller Konfigurera e-post med POP för allmänna instruktioner eller se nedan för instruktioner gällande konfiguration av specifika klienter.

OBS! Säkerställ att en kopia av dina e-postmeddelanden lämnas kvar på servern genom att ändra inställningarna i din e-postklient.

Hur konfigurerar jag e-post på min dator (PC)?

I följande information finns instruktioner för att konfigurera ditt e-postkonto med populära e-postklienter för datorer.

Konfigurera e-postadresser via POP eller IMAP i:

• Microsoft Outlook Konfigurera e-postadresser med POP eller IMAP i Microsoft Outlook. Kom igång genom att gå till menyn E-mail Accounts (E-postkonton) och välj Tools (Verktyg).
  • MS Outlook Express. Följ den här guiden för enkla instruktioner för Outlook Express. Börja med att klicka på Accounts (Konton) i menyn Tools (Verktyg).
  • Mozilla Thunderbird. Konfigurera din e-postadress med POP eller IMAP i Thunderbird. Kom igång genom att välja Kontoinställningar på menyn Verktyg.

Hur konfigurerar jag e-post på min Mac?

I följande information finns instruktioner för att konfigurera ditt e-postkonto med populära e-postklienter för Mac.

Konfigurera e-postadresser via POP eller IMAP i:

• Outlook 2011. Du kan konfigurera din POP- eller IMAP-adress med Microsoft Outlook. Det tar bara några minuter. Följ den här länken för att ta reda på hur.
  • Apple Mail Det är enkelt att konfigurera ditt IMAP-konto med Apple Mail. Börja med att välja Inställningar på e-postmenyn.
  • Mozilla Thunderbird. Konfigurera din e-postadress med POP eller IMAP i Thunderbird. Kom igång genom att välja Kontoinställningar på menyn Verktyg.
  • Eudora. Det är enkelt att ändra dominant person i din Eudora-klient till att fungera med din e-post. Klicka på Personalities (Personligheter) i menyn Tools (Verktyg) i Eudora. Läs vidare för att bli uppkopplad.

Hur konfigurerar jag e-post på min mobil eller mobila enhet?

I följande information finns instruktioner för att konfigurera ditt e-postkonto med de vanligaste mobilerna eller mobila enheterna.

Konfigurera e-postadresser via POP eller IMAP i:

• Alla mobiltelefoner. Konfigurera snabbt ett POP- eller IMAP-konto med valfri mobiltelefon. Kom igång genom att skapa ett konto med din mobiltelefon.
  • iPhone. Med den här hjälpartikeln är det enklare än någonsin att konfigurera IMAP på din iPhone. OBS! När du har konfigurerat e-post på din iPhone kan du Aktivera SSL.
  • Android. Konfigurera din POP- och IMAP-adress till att fungera med din Android-enhet. Tryck på knappen Program på hemskärmen.

OBS! Kom åt din e-post via POP eller IMAP på mobilen genom att använda mobilemail.secureserver.net eller mobilemail.domainname.com, där du ersätter ”domainname” med ditt domännamn.

Felsökning för SMTP

Det som brukar strula till det när det gäller e-post är SMTP. De här problemen är oftast enkla att hitta och fixa men det är dem som skapar mest huvudvärk vid hanteringen av e-postkonton. Första steget är att hitta felet eller problemet. Sedan kan du leta efter möjliga lösningar och fortsätta att skicka e-postmeddelanden.

Om du inte kan skicka e-postmeddelanden bör du:

• Verifiera dina SMTP- och kontoinställningar, inklusive användarnamn och lösenord. Läs Vilka är SMTP-reläinställningarna för min e-postklient? TIPS: Användarnamnet är den fullständiga e-postadressen som är kopplad till kontot.
  • Kontrollera att din brandvägg, ditt antivirusprogram eller internetleverantör inte blockerar portarna. För WiFi är vår SMTP-server beroende av internetleverantörens begränsningar och du kan behöva ändra dina portinställningar enligt vad som anges här.
  • Kontrollera Bounceback-informationen här och här. Det finns flera anledningar till att ett meddelande studsar tillbaka. Om det finns en länk i felmeddelandet kan du klicka på den och lösa problemet.

Förutom listan ovan kan du även läsa Vad gör jag om jag har problem med att ansluta till min e-post? för mer hjälp med felsökning.

OBS! Många mobiloperatörer använder som standard den egna SMTP-serverporten. Den behöver oftast inte ändras.

OBS! Som hjälp för våra kunder ger vi information om hur vissa produkter från andra företag används, men vi varken rekommenderar eller stöder sådana produkter. Vi tar inte heller något ansvar för dessa produkters funktioner och pålitlighet. Apple Mail® och iPhone® är registrerade varumärken som tillhör Apple. Entourage®, Outlook®, Exchange® och Outlook Express® är registrerade varumärken som tillhör Microsoft. Thunderbird® är ett registrerat varumärke som tillhör Mozilla. Med ensamrätt.